SPRAWNE OSTRZENIE NOŻY
SPRAWNE OSTRZENIE NOŻY

Kucharz bez noża jest jak bez ręki. Jednak nawet najlepszy nóż będzie bezużyteczny jeśli nie będzie regularnie ostrzony. Systematyczne ostrzenie zapewnia precyzyjne cięcie, podnosi komfort krojenia, wydłuża żywotność noża i znacznie przyspiesza pracę kuchni. Wybór przyrządów do ostrzenia jest bardzo szeroki, na rynku dostępnych jest wiele rodzajów stalek, ostrzałek manualnych i elektrycznych. Jak wybrać najlepszą z nich?

Ostrzałki Chef’sChoice cieszą się uznaniem szefów kuchni, kucharzy i pracowników firm cateringowych na całym świecie. Ich zaletą jest możliwość ostrzenia szerokiej gamy narzędzi od zwykłych noży przez profesjonalne, japońskie po scyzoryki i noże myśliwskie. Firma wykazuje się wysoką dbałością jakość produktów, a jej asortyment to połączenie wielu lat doświadczenia z nowatorskimi rozwiązaniami. Zakup ostrzałki to oszczędność zarówno czasu jak i pieniędzy. Zaletą modeli elektrycznych jest szybkość działania i łatwość obsługi, poradzi sobie z nimi zarówno profesjonalista jak i amator. Urządzenia są niezwykle precyzyjne, wystarczy od 15 do 30 sekund by nóż, był ostry jak brzytwa. Ostrzałka do noży elektryczna zapewniają uzyskanie optymalnego ostrza potrzebnego do krojenia konkretnego rodzaju produktów, co nie zawsze jest możliwe w przypadku modeli manualnych i stalek. W ostrzałkach firmy Chef's Choice zastosowano stopniowe moduły ostrzące, dzięki którym istnieje możliwość precyzyjnego ostrzenia, podostrzania i polerowania noży. Bardzo ważne jest przestrzeganie instrukcji i zalecanej kolejności stopni, aby uzyskać pożądaną ostrość i trwałość ostrza. Jedną z najlepszych na rynku jest elektryczna ostrzałka Chef’sChoice Professional Sharpening Station 130 doceniana jest nie tylko przez rzesze użytkowników, ale również przez The America’s Test Kitchen (1 miejsce w kategorii elektryczne ostrzałki do noży). 

Ostrzałki elektryczne do noży

Ostrzałka elektryczna Chefs Choice 130 jest jednym z częściej wybieranych modeli.

Standardowo noże europejskie i amerykańskie ostrzy się pod kątem 20º, jednak gdy w kuchni wykorzystywane są azjatyckie, głównie japońskie, charakteryzujące się 15º kątem ostrza, potrzebne będzie urządzenie dostosowane do oby typów noży. Dzięki precyzyjnym prowadnicom takie rozwiązanie dostępne jest w modelu 1520 Angle Select

Dla wymagających użytkowników dostępne są ostrzałki elektryczne z wymiennym modułem ostrzącym, który można szybciej i dokładniej oczyścić z metalowych opiłków, a także, w razie zużycia tarczy wymiana tego elementu jest zdecydowanie tańsza niż zakup nowego urządzenia. Wymienne moduły posiadają modele Sharpener 2000 i 2100

W Polsce, od wielu lat dystrybutorem produktów Chef’sChoice jest firma Tom-Gast z Łodzi.

 

PRZECZYTAJ TEŻ O PAKOWARKACH LISTWOWYCH.

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl