Pakowanie próżniowe - wszystko co musisz wiedzieć
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, które pozwala wielokrotnie wydłużyć okres trwałośći produktów spożywczych. Żywność szczelnie zapakowana przy użyciu pakowarki próżniowej daje nam możliwość przechowywania przez długi czas, jeśli chcemy maksymalnie wykorzystać efekt zapakowanego produktu, należy umieścić go w chłodziarce. Zadaniem pakowania próżniowego jest zatrzymanie utleniania i likwidowanie rozwoju bakterii tlenowych, które są odpowiedzialne za procesy gnilne powodujące utratę walorów odżywczych i smakowych danego posiłku. Produkt wystarczy włożyć do dopasowanego woreczka i umieścić go w urządzeniu. POLGASTRO.pl w swojej ofercie posiada różne rodzaje pakowarek próżniowych.
Pakowarki próżniowe listwowe - małe i poręczne urządzenia pozwalające na wygodne pakowanie próżniowe niewielkich ilości produktów. Dzięki kompaktowym rozmiarom i niewielkiej wadze znajdują zastosowanie w domu i wszędzie tam, gdzie nie ma wolnego miejsca na pakowarkę komorową. Pakowarka listwowa wymaga stosowania worków o tłoczonej strukturze folii - moletowanych, podczas pakowania powietrze jest wysysane poprzez nierówności powstałe na połączeniu dwóch warstw worka. Przy wyborze urządzenia należy zwrócić uwagę na: Długość listwy zgrzewającej, wydajność pompy próżniowej, materiał z którego jest wykonana pakowarka (tańsze modele - tworzywo sztuczne, droższe - stal nierdzewna), obecność filtra zabezpieczającego pompę przed zassaniem cieczy. Po otwarciu worka są one od razu gotowe do dalszej obróbki lub serwowania. W pracy lokalu gastronomicznego pakowarka próżniowa może przynieść duże oszczędności. Dzięki tej metodzie redukujemy straty związane z wyrzucaniem żywności.
Komorowe pakowarki próżniowe charakteryzują się łatwością obsługi, powtarzalnością parametrów pakowania oraz niskimi kosztami eksploatacji - korzystają z tańszych worków gładkich. Próżniowe komorowe pakowarki znajdują zastosowanie przy średnich i dużych obciążeniach oraz wszędzie tam, gdzie potrzebna jest jakość, szybkość i wydajność pakowania.
Podstawowe parametry pakowarki komorowej to :
Wielkość komory dostosowanej do wielkości danego produktu
- długość listwy zgrzewającej, która powinna przekraczać szerokość worka, dłuższa listwa umożliwia jednoczesne pakowanie kilku mniejszych równoległe produktów
- wydajność pompy próżniowe określa szybkość i wydajność pakowarki.