Z zachowanych śladów wiemy, że pergamin, który jest wytwarzany w podobny sposób jak papier do pieczenia, został po raz pierwszy wynaleziony w Egipcie w latach 305-283 p.n.e. W 1847 roku dwaj naukowcy, Jean-André Poumarède i Louis Figuier, poddali papier roślinny procesowi obróbki, który finalnie zachował wiele właściwości pergaminu. Papier, częściowo przypominający ten obecny papier do pieczenia, został wyprodukowany w celu owijania masła, ryb i innych produktów do ich przechowywania i sprawniejszego transportu. Traktowany swego czasu jako ciekawostka, jest dziś nieocenionym pomocnikiem w czasie przyrządzania potraw z mięsa, zapiekanek, ciast, ciasteczek w gospodarstwach domowych i profesjonalnej gastronomii. Jeśli zastosujesz go jako warstwę oddzielającą mięso od blachy, możesz dzięki temu lepiej kontrolować proces pieczenia i znacząco oszczędzisz konieczność późniejszego, żmudnego czyszczenia piekarnika. Dzięki zawinięciu w papier niektórych pieczonych potraw, uzyskasz doskonały efekt zbliżony do duszenia lub gotowania na parze. Papierem do pieczenia możesz wyłożyć też metalowe formy lub brytfanny, zapobiegając dzięki temu przywieraniu ciasta w czasie wypiekania i redukując ewentualne przypalenia. Tak więc papier zastępuje natłuszczanie blach i ogranicza zabrudzenia, oszczędzając nasz czas. Inne zastosowanie papieru to oddzielanie produktów w czasie ich głębokiego mrożenia.
Mistrzowie cukiernictwa wykorzystują arkusze papieru do pieczenia jako podkład, na którym wykonują płaskie czekoladowe lub lukrowe elementy, które po późniejszym schłodzeniu wykorzystywane są jako dekoracje. Restauracje natomiast wykorzystują go do wykładania naczyń, w których serwowane są potrawy. Profesjonalny papier do pieczenia HELIOS dostępny jest w arkuszach różnej wielkości: 325x265 mm, 325x530 mm, odpowiadającemu rozmiarowi gn1/1, oraz największemu formatowi 400x600 mm. Jednym z powodów coraz większej popularności papieru do pieczenia jest możliwość poddania go biodegradacji, co ma istotny wpływ na środowisko naturalne.