Papier do pieczenia HELIOS
Kto pierwszy zastosował papier do pieczenia? Dowiedz się więcej na temat papieru do pieczenia w arkuszach.
Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii, a co za ty m idzie na jakość produktów i zdrowie konsumenta. W celu zagwarantowania najwyższej jakości produktów należy monitorować ich temperaturę oraz kontrolować łańcuch chłodniczy, dbając żeby proces nie został w żaden sposób naruszony. Zarówno technologia pomiaru temperatury na podczerwień oraz wewnątrz produktu są używane do monitowania towarów przychodzących.
Pomiar temperatury produktów przychodzących wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia.
Zarówno temperatura pomiędzy produktem i opakowaniem jak i temperatura wewnątrz produktu powinna zostać zmierzona. W większości przypadków wszystkie dane pomiarowe, takie jak: wartości, data, czy czas pomiaru są zapisywane na formularzu w celu późniejszego skontrolowania.
Termometr testo 105 doskonale nadaję się do stosowania przy wszelkich zadaniach pomiarowych związanych z dopuszczaniem żywności do obrotu/spożycia:
- Wymienne końcówki pomiarowe (np. długie, czy specjalne do żywności mrożonej)
- Doskonała wytrzymałość i łatwa możliwość czyszczenia pod bieżącą wodą (zgodnie z klasą zabezpieczeń IP65)
- Prosta obsługa
Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii, a co za tym idzie na jakość produktów i zdrowie konsumenta. W celu zagwarantowania najwyższej jakości produktów należy monitorować ich temperaturę oraz kontrolować łańcuch chłodniczy, dbając żeby proces nie został w żaden sposób naruszony. Zarówno wyrywkowy mobilny pomiar, jak i pomiar stacjonarny są stosowane do monitorowanie składowanych towarów.
Podczas składowania towarów muszą być zapewnione odpowiednie warunki przechowywania. Musi zostać zachowany łańcuch chłodniczy, aby produkty nadawały się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji.
Termometr testo 105 doskonale nadaję się do stosowania przy wszelkich zadaniach pomiarowych związanych z dopuszczaniem żywności do obrotu/spożycia:
- Wymienne końcówki pomiarowe (np. długie, czy specjalne do żywności mrożonej)
- Doskonała wytrzymałość i łatwa możliwość czyszczenia pod bieżącą wodą (zgodnie z klasą zabezpieczeń IP65)
- Łatwość w obsłudze
Specyfikacja:
Pomiar temperatury - NTC;
- Zakres pomiarowy: -50 do +275°C,
- Dokładność: ±1,0°C (-50 do -20,1°C),
- Dokładność: ±0,5°C (-20 do +100°C),
- Dokładność: ±1% mierzonej wartości (+100,1 do +250°C),
- Rozdzielczość: 0,1°C.
Szybkość pomiaru: 10 sekund,
Włącznik/ Wyłącznik/ Auto Off po 10 minutach,
Zasilanie: 1x bateria guzikowa typ LR44,
Żywotność baterii: 80 godzin,
Temperatura składowania: -40 do +70°C,
Rodzaj wyświetlacza: LCD, podświetlany.
Obudowa: tworzywo ABS, stal nierdzewna.
Klasa zabezpieczenia: IP65.
Zgodność z EN 13485 i HACCP.
Wymiary urządzenia;
- Długość całkowita: 195 mm,
- Szerokość przyrządu: 38 mm,
- Wysokość/Głębokość: 145 mm,
- Długość sondy pomiarowej: 100 mm,
- Waga całkowita: 0,139 kg
Zestaw zawiera:
Termometr spożywczy testo 105
standardowa sonda pomiarowa
uchwyt ścienny
baterie
broszura producenta:
Firma Testo AG to renomowany, niemiecki producent urządzeń i systemów do kontroli i pomiaru. Sprzęt TESTO znajduje zastosowanie w sektorze spożywczym zarówno przy składowaniu, produkcji, przetwarzaniu jak i dystrybucji produktów mięsnych, mleczarskich, warzywnych i owocowych. Od wielu lat przyrządy pomiarowe używane są też w gastronomii. Oferowany sprzęt jest zgodny z wymaganiami HACCP. Firma, dzięki ciągłemu udoskonalaniu swoich produktów, stała się niekwestionowanym liderem w technologii pomiarowej żywności.