CHŁODZIARKI DO WIN
CHŁODZIARKI DO WIN

Większość koneserów smaku szlachetnego trunku wie, jak istotne dla zachowania walorów smakowych są warunki przechowywania butelek z winem. Producenci chłodziarek do wina rywalizują ze sobą, dbając o jakość i wysoki poziom estetyczny wytwarzanego sprzętu, bo ten zazwyczaj usytuowany zostaje w eksponowanym miejscu.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając chłodziarkę do wina?

WIELKOŚĆ – ma kluczowe znaczenie przy zakupie chłodziarki i jest związana nie tylko z zapotrzebowaniem na chłodzenie wina, ale również ilością przestrzeni, jaką dysponujemy. Niewielkie modele mogą pomieścić kilka lub kilkanaście butelek, większe pozwalają na jednoczesne przechowywanie nawet ponad 150 butelek. Najczęściej, do potrzeb domowych wybierane są chłodziarki 18-45 „butelkowe”. Osobną kategorię chłodziarek stanowią urządzenia przeznaczone do zabudowy, pozwalające na lepsze dostosowanie do wystroju pomieszczenia. Należy pamiętać, że dla prawidłowego funkcjonowania oraz bezproblemowej eksploatacji, urządzenia tego typu wymagają swobodnego przepływu powietrza wokół obudowy, ułatwiającego przekazywanie ciepła do otoczenia.

WYKONANIE – zwróćmy uwagę na zastosowane materiały i wykończenie elementów obudowy, jeśli chłodziarka ma dobrze służyć nam przez wiele lat. Odporna na uszkodzenia obudowa powinna być wykonana ze stali nierdzewnej lub lakierowanej proszkowo, półki z dobrych, twardych gatunków drewna, z odpowiednimi dla leżakowania butelek odległościami między szczeblami. Właściwej grubości szkło w drzwiach ma ograniczać przenikanie światła. Zarówno naturalne jak i sztuczne światło w nadmiernych ilościach może przyspieszać dojrzewanie wina, powodując zwiększone wydzielanie się związków siarki, która nieodwracalnie wpływa na na zapach i smak trunku.

TEMPERATURAodpowiednie warunki przechowywania to nie tylko określona temperatura właściwa dla poszczególnych gatunków, to również stabilność i precyzja regulacji. Jeżeli chłodziarka do wina posiada niezależne ustawienia dla dwóch stref, w górnej przechowujemy wino wymagające wyższej temperatury. Zalecane temperatury leżakowania wynoszą: wino czerwone 15-18°C, białe 10-15°C, różowe 9-10°C. Stosowanie nieco wyższych temperatur będzie przyspieszać dojrzewanie wina a dużo wyższych może spowodować jego tzw. przegrzanie, czyli nieodwracalne zmętnienie, ściemnienie i utratę świeżości, nadając woń przypominającą zapach suszonych owoców.

KOMFORT UŻYTKOWANIAoczekujemy, że dobra chłodziarka będzie pracować cicho, prawie bezszelestnie, ponieważ w większości przypadków jest włączona przez cały czas. Powinna również posiadać dobrą izolację i wysoką sprawność, by niepotrzebnie nie wydzielać dużych ilości ciepła do otoczenia.

KOSZTY EKSPLOATACJIprzy wyborze optymalnego modelu warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną, wybór urządzenia lepszej klasy, pozytywnie wpłynie na wysokość rachunków za energię.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl