MEBLE GASTRONOMICZNE
MEBLE GASTRONOMICZNE

Funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu czystości zaplecze kuchenne to jeden z elementów sukcesu każdego zakładu gastronomicznego. Dobrze zaprojektowana kuchnia, ze starannie dobranymi meblami ze stali nierdzewnej, znacząco zwiększa wydajność pracy personelu a ergonomiczne stanowiska pracy ułatwiają sprawne przygotowywanie posiłków spełniających wszystkie normy bezpieczeństwa.

 

Meble gastronomiczne standardowo wykonane są ze stali nierdzewnej klasy AISI 430, odpornej na odkształcenia mechaniczne i korozję powstającą w wyniku działania kwasów organicznych i kwasu azotowego. Blaty ze zlewem oraz separatory tłuszczu, które są narażone na silniejsze działanie środków chemicznych i organicznych, są wykonywane z wytrzymalszej stali nierdzewnej klasy AISI 304 tzw. kwasówki. W zależności od producenta, za odpowiednią dopłatą, istnieje również możliwość produkcji mebli w całości ze stali AISI 304.

 

Asortyment oferowany przez renomowanych producentów to połączenie wysokiego standardu wykonania z dbałością o szczegóły, gwarantujące funkcjonalność, stabilność i wytrzymałość. Meble nierdzewne wykonywane są w dwóch wariantach – skręcanym i spawanym. Wybór zależy od przyszłego zastosowania - spawana konstrukcja zapewnia większą stabilność i trwałość stołu lub regału, a modele skręcane są tańsze, bardziej mobilne, łatwiej dostępne i dostarczane do Klienta w kartonie do samodzielnego złożenia. Stoły, szafy i regały wyposażone są również w regulowane stopki ułatwiające wypoziomowanie w przypadku ewentualnych nierówności podłogi. Blaty stołów dodatkowo mogą być wzmacniane płytą laminowaną odporną na działanie wilgoci. 

W szerokiej ofercie mebli ze stali nierdzewnej znajdują się stoły przyścienne, z szafkami lub ze zlewami, baseny, podstawy do zmywarek, szafki wiszące, półki, szafy i regały na GN. Standardowo szerokość blatu może wynosić do 280 cm, a głębokość 60 lub 70 cm. Producenci oferują również możliwość indywidualnego zaprojektowania i wykonania mebli według wymagań Klientów i dopasowanych do niestandardowych rozkładów pomieszczeń. Meble wyprodukowane ze stali o standardzie AISI 430 objęte są gwarancją producenta przez okres 12 miesięcy, a te ze stali AISI 304 nawet do 24 miesięcy. 

Stanowiska do pracy, zazwyczaj służą latami, dlatego warto wybrac meble ze stali nierdzewnej dobrej jakości.

Stal nierdzewna charakteryzuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną, łatwością zmywania, odpornością na korozję oraz działanie wysokich i niskich temperatur. Brak ostrych krawędzi lub szczelin oraz gładka powierzchnia mebli ułatwiają zachowanie czystości oraz zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów. Właściwości te sprawiają, że jest to najlepszy materiał stosowany do produkcji wyposażenia gastronomicznego, a meble ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w chłodniach, mroźniach, piekarniach, restauracjach, szpitalach i innych miejscach, gdzie wymagane jest utrzymanie wysokiego standardu higieny.

 

PRZECZYTAJ TEŻ O rękawach cukierniczych.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl