Dzięki formom z silikonu uzyskamy równe porcje wypieków i deserów, bez wszystkich uciążliwych problemów jakich doświadczamy używając form metalowych lub papierowych. Silikonowe foremki służą nie tylko do pieczenia ciastek, mufinów i babek, doskonale nadają się do sufletów, czasem pasztetów i innych dań wymagających obróbki cieplnej. Elastyczne, łatwe do przechowywania, są więc bardzo wygodne w użyciu ponadto ograniczają użycie tłuszczu do smarowania, szybko stygną i łatwo się myją (wiele typów także w zmywarkach), nadają się do sterylizacji. Nie lubią kontaktu z niektórymi środkami chemicznymi i ostrymi przedmiotami. Formy silikonowe mogą być używane w szerokim zakresie temperatur, zazwyczaj jest to -40 do 230 lub nawet 300 °C. (szczegółowe dane podaje producent), tak więc doskonale nadają się też do wytwarzania deserów na zimno.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.