
Kategorie
Producent
Woreczki do gotowania sous vide pozwalają na obróbkę termiczną produktów bezpośrednio w opakowaniu. Dzięki takiemu rozwiązaniu, produkt zachowuje swój głęboki smak i aromat nie tracąc cennych witamin i wartości odżywczych.
Specjalnie dobrany surowiec worka utrzymuje migrację na bezpiecznym, niskim poziomie, zabezpieczając przed niebezpieczną dla zdrowia Konsumenta reakcją opakowania z produktem, która mogłaby nastąpić w wysokiej temperaturze. Bardzo ważne jest, aby zawsze wybierać worki, które posiadają atesty odpowiednie do zastosowania.












Woreczki do gotowania sous vide
Worki do gotowania sous vide pozwalają na obróbkę termiczną produktów bezpośrednio w opakowaniu. Dzięki takiemu rozwiązaniu, produkt zachowuje swój głęboki smak i aromat nie tracąc cennych witamin i wartości odżywczych.
Specjalnie dobrany surowiec worka sous vide utrzymuje migrację na bezpiecznym, niskim poziomie, zabezpieczając przed niebezpieczną dla zdrowia Konsumenta reakcją opakowania z produktem, która mogłaby nastąpić w wysokiej temperaturze. Bardzo ważne jest, aby zawsze wybierać worki, które posiadają atesty odpowiednie do zastosowania. Specjalne worki przeznaczone do obróbki termicznej produktów spożywczych, o podwyższonej wytrzymałości, zapewniającej kontrolowany poziom migracji globalnej oraz szczelność utrzymywaną również podczas przechowywania w chłodni lub zamrażarce. W workach można przechowywać i obrabiać mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, ryby oraz warzywa. Opakowania są wykorzystywane do wolnego gotowania (sous vide) oraz pasteryzacji.
Woreczki sous vide
Technika obróbki produktów bezpośrednio w opakowaniu, w kąpieli wodnej z kontrolowaną temperaturą, pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu potraw, przy znacznie mniejszym, niż przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie, poziomie wypłukiwania minerałów i witamin. Oznacza to również redukcję ubytków wagowych i lepszą penetrację marynat do wnętrza produktów.
Zastosowanie atestowanych opakowań gwarantuje wymagany poziom bezpieczeństwa, ochrony zdrowia i życia Konsumentów oraz zgodności z przepisami. Podstawowy rodzaj worków PAPE nie daje tej pewności przy próbie ich stosowania w wysokich temperaturach.
Zalecane temperatury wolnego gotowania w zamkniętych workach w zależności od rodzaju żywności:
- 100°C dla warzyw i owoców
- 90°C dla ryb, skorupiaków
- 80°C do białego mięsa, drobiu i niektórych ryb
- 70°C dla mięsa czerwonego
ZALETY MATERIAŁU:
Worki do gotowania sous vide posiadają wysoka przezroczystość, dobre parametry zgrzewania, pełna kompatybilność z pakowarkami listwowymi.
ZASTOSOWANIE:
- gotowanie Sous-Vide
- tradycyjne pakowanie próżniowe świeżego mięsa, wędlin, ryb, serów niedojrzewających, produktów drobiarskich i innych artykułów spożywczych.
Gotowanie Sous-Vide zalety
- potrawy przyrządzane metodą sous vide zachowują swój aromat, kolor ponieważ, obecne w nich soki nie wydostają się na zewnątrz hermetycznie - zamkniętego worka, metoda sous vide pozwala na wysoką retencję witamin, mikro- i makroelementów, jak również innych składników odżywczych,
