Noże damasceńskie

Nóż Santoku Damascus 18 cm z japońskiej stali VG10 Nóż Santoku Damascus 18 cm z japońskiej stali VG10
Cena brutto: 359,00 zł Cena netto: 291,87 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość

Japońskie noże damasceńskie

Ostrze noża wykonane jest z japońskiej stali  wykorzystywanej do produkcji noży kuchennych najwyższej klasy takich marek jak: Kasumi, Satake, Tojiro czy Global z wyeksponowanym wzorem stali damasceńskiej. Główną zaletą tej stali jest trwałość, wysoka stabilność i niewiarygodnie długa żywotność. Krawędź tnąca noża Damascus wykonana jest ze stali o właściwościach antykorozyjnych i antyalergicznych oraz charakteryzującą się estetycznym wyglądem, przypominającym srebro. Rękojeść noży damasceńskich posiada antypoślizgowy uchwyt, który zapewnia doskonałą przyczepność. Metalowe zakończenie rękojeści pozwala na użycie noża do rozgniatania np. czosnku.

 

Polgastro.pl w ofercie naszego sklepu online znajdziesz noże kuchenne damasceńskie, które idealnie sprawdzą się w każdej kuchni - również dla prawdziwych szefów kuchni.  Damasceńskie noże to również doskonały pomysł na prezent - dzięki bardzo atrakcyjnemu wyglądowi.

 

Ciekawostki o nożach damasceńskich.

Prawdziwa stal damasceńska była wytapiana, a nie skuwana, pochodzi z Indii – w Damaszku prawdopodobnie tylko obrabiano wydobytą i wytopioną w Indiach stal. Stal damasceńska nigdy nie miała nic wspólnego ze stalą wykorzystywaną przez japońskich płatnerzy – choć ta była równie niezwykle pracochłonna oraz wymagała wielkiego kunsztu i precyzji to były to zupełnie inne technologie, które łączyły ze sobą wyłącznie ze względu na specyficzny wzór na stali.

W chwili obecnej prawdziwa stal damasceńska istnieje wyłącznie w prywatnych kolekcjach antyków i muzeach –  w ok. 1700 roku skończyła  się ruda a/lub receptura została zapomniana. A

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl