Japońskie noże damasceńskie
Ostrze noża wykonane jest z japońskiej stali wykorzystywanej do produkcji noży kuchennych najwyższej klasy takich marek jak: Kasumi, Satake, Tojiro czy Global z wyeksponowanym wzorem stali damasceńskiej. Główną zaletą tej stali jest trwałość, wysoka stabilność i niewiarygodnie długa żywotność. Krawędź tnąca noża Damascus wykonana jest ze stali o właściwościach antykorozyjnych i antyalergicznych oraz charakteryzującą się estetycznym wyglądem, przypominającym srebro. Rękojeść noży damasceńskich posiada antypoślizgowy uchwyt, który zapewnia doskonałą przyczepność. Metalowe zakończenie rękojeści pozwala na użycie noża do rozgniatania np. czosnku.
Polgastro.pl w ofercie naszego sklepu online znajdziesz noże kuchenne damasceńskie, które idealnie sprawdzą się w każdej kuchni - również dla prawdziwych szefów kuchni. Damasceńskie noże to również doskonały pomysł na prezent - dzięki bardzo atrakcyjnemu wyglądowi.
Ciekawostki o nożach damasceńskich.
Prawdziwa stal damasceńska była wytapiana, a nie skuwana, pochodzi z Indii – w Damaszku prawdopodobnie tylko obrabiano wydobytą i wytopioną w Indiach stal. Stal damasceńska nigdy nie miała nic wspólnego ze stalą wykorzystywaną przez japońskich płatnerzy – choć ta była równie niezwykle pracochłonna oraz wymagała wielkiego kunsztu i precyzji to były to zupełnie inne technologie, które łączyły ze sobą wyłącznie ze względu na specyficzny wzór na stali.
W chwili obecnej prawdziwa stal damasceńska istnieje wyłącznie w prywatnych kolekcjach antyków i muzeach – w ok. 1700 roku skończyła się ruda a/lub receptura została zapomniana. A